Trauma
Trauma
We maken in ons leven allemaal dingen mee die bijdragen aan je persoonlijke ontwikkeling en welzijn. Deze ervaringen kunnen mooi en helpend zijn, maar kunnen ook pijnlijk, verdrietig en soms traumatiserend zijn. Negatieve ervaringen en gevoelens zijn voor iedereen anders van inhoud en anders van lading. De invloed die ze op je leven hebben, kan dus ook voor iedereen anders zijn. Niet iedereen die een nare gebeurtenis heeft meegemaakt of uit een nare situatie komt, ontwikkelt dus een trauma.
Verwerking
In veel gevallen verwerk je een nare gebeurtenis goed. De impact die de gebeurtenis op je heeft, neemt na een tijdje af en de klachten die je tijdelijk hebt ervaren, verdwijnen binnen enkele weken.
Maar soms lukt het niet om je ervaring goed te verwerken. Je merkt dan dat je klachten blijven aanhouden, zoals een gevoel van angst, waakzaamheid, machteloosheid, boosheid, afschuw of eenzaamheid.
Wanneer je een trauma niet goed kunt verwerken, kan dit een grote last in je leven worden. Je ontwikkelt allemaal patronen om je staande te houden, zoals het wegstoppen of vermijden van gevoelens, gedachten, plekken etc. Je kunt lichamelijke klachten ontwikkelen, zoals buikpijn, spanningsklachten of hoofdpijn.
Traumatische ervaringen kunnen ook leiden tot problemen in de omgang met anderen en in de manier waarop je naar jezelf kijkt. Je kunt minder controle ervaren over je gevoelens en gedrag. En er is sprake van een grotere kwetsbaarheid of gevoeligheid. Sommige mensen trekken zich terug en zijn somber. Anderen worden juist druk en verwachten heel veel van zichzelf.
Kenmerken van trauma
Symptomen die kenmerkend zijn voor een trauma zijn bijvoorbeeld
- Slecht slapen en piekeren
- Somberheid
- Huilbuien
- Piekeren
- Spanning/waakzaamheid
- Concentratie problemen